perjantai 28. elokuuta 2015

Vaniljainen punaherukkapiirakka kinuskilla

Nyt pitäisi saada töistä sadonkorjuuvapaata! Herukka - ja karviaispensaat marjoja täynnä, omenoitakin näkyy olevan ja perunatkin vielä nostamatta. Tillit ja persiljat pitäisi pakastaa...
Illat ovat aivan liian lyhyitä. Saa nähdä ehdinkö kaiken sadon korjata.
Ehkä nakitan nuorimmaisen kavereineen herukkapensaita tyhjentämään ... :)

Itse pidän punaherukan mausta, toki myös mustaherukasta ja valkoisestakin. Nuorimmainenkin onneksi tykkää syödä marjoja kuin marjoja. Olen paljon jo pakastimeenkin saakka saanut marjoja ja kokeilinpa tällaista ihanaa vaniljaista ja kinuskista punaherukkapiirakkaa, jonka reseptin löysin Pullantuoksuinen koti - blogista.


Vaniljainen ja kinuskinen punaherukkapiirakka
Punaherukka ja kinuski + vielä vaniljan ihana maku - voi mikä yhdistelmä ! Oli kyllä huikean hyvää !

Punaherukkapiirakka

Piirakkapohja:
130 g voita tai margariinia
1 dl ruokokidesokeria
1 mm vaniljajauhetta (aitoa)  - käytin vaniljasokeria kun sitä kaapissa oli
1 kananmuna
3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Täytteet:
1 purkki karamellisoitua kondensoitua maitoa

2 pussia vanhanajan vaniljakastiketta ( esim BlåBand)
3,5 dl maitoa

2,5 dl vispikermaa (Flora vispi)
2 rkl sokeria

4.5 dl punaherukoita

1. Vatkaa ensin täytteen vaniljakastike maidon kanssa sekaisin ja laita jääkaappiin odottamaan.
2. Valmista pohja. Vatkaa kuutioitu voi, sokeri ja vaniljajauhe kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon kananmuna ja vatkaa jälleen hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaa. Vatkaa tasaiseksi.
3. Voitele piirakkavuoka (halkaisija n. 28-30 cm) ja ripottele vuokaan tasaisesti kookoshiutaleita. Levitä taikina vuokaan ja sen reunoille. Paista 200 asteessa  uunin keskitasolla n. 20-25 minuuttia kunnes piirakkapohja on saanut väriä ja kypsynyt. Anna jäähtyä täysin ennen täyttämistä.
4. Sekoita kondensoitua maitoa niin että saat sen samettisemmaksi eikä siinä ole kokkareita. Kevyt lämmittäminen pehmentää kinuskia. Levitä purkista noin puolet pohjan päälle. Ripottele sen jälkeen pinnalle punaherukoita n. 2-3 dl tai reilumminkin jos haluat piirakasta kunnolla punaherukkaisen.
5. Levitä punaherukoiden päälle vaniljavanukas.
6. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta sokerilla. Pursota kerma pyöreäsuisella tyllalla kakun pinnalle niin, että jätät reunasta vähän vaniljakastikketta näkyviin. Itse aloitin pursottamisen keskeltä ja etenin myötäpäivää ympyrää piirakan muotoisesti. Kun olet pursottanut ensimmäisen kerroksen kermaa pursota keskelle lisää niin, että saat ns. kohouman piirakkaan.
7. Ripottele piirakan pinnalle reilusti punaherukoita. Lusikoi 1/4 purkillista kondensoitua maitoa esim. mukiin ja lämmitä hetki vaikka mikrossa jotta kinuski notkistuu ja voit valuttaa sitä piirakan pinnalle. (Jos marjasi ovat hyvin happamia, käytä koko loppupurkillinen.)

Minä käytin koko loppupurkillisen kondensoitua maitoa,meillä tykätään kinuskista!
Tuollaista ohjeen mukaista kohoumaa minun tekemään piirakkaan ei oikein tullut, mutta se ei haitannut millään lailla :)

Vaniljainen ja kinuskinen punaherukkapiirakka

Maistui kyllä koko porukalle! Keskimmäinen tyttäristäkin tätä söi vaikka hän ei oikein ole punaherukoiden makuun tykästynyt.


Vaniljainen ja kinuskinen punaherukkapiirakka
Ja mikä ettei tätä muillakin marjoilla voi tehdä, mutta hyvin kyllä sopi yhteen punaherukan kirpakkuus ja makea kinuski. Tuo vaniljainen kerros välissä antoi mukavasti pehmeyttä.
Suosittelen kokeilemaan!

 

10 kommenttia:

  1. Tämän ohjeen taidan kyllä viedä mukanani!
    Punaherukan ja kinuskin liitto on aivan täydellinen! Täytyy vaan nuo vehnäjauhot korvata jollain muilla jauhoilla, mutta eiköhän sekin onnistu ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti onnistuu vehnäjauhojen korvaaminen muilla jauhoilla! Oli tämä kyllä niin hyvää, pitää tehdä pian uus samanlainen herkku.

      Poista
    2. Gluteiinittomat jauhot sopivat mainiosti 😊

      Poista
  2. No kyllä on taas herkullisen ja mehevän näköinen piirakka. :) Nams.

    VastaaPoista
  3. Voi että miten ihanalta näyttää ja kuulostaa.:) Tykkään leipoa punaherukoistakin melkein joka vuosi jotain piirakkaa. Makea kinuski sopii täydellisesti kirpeän marjan kanssa.:) Tämä toimisi varmaan hyvin puolukoidenkin kanssa.

    VastaaPoista
  4. Punaherukka ja kinuski on tosi hyvä yhdistelmä. Kuolailin tätä piirakkaa jo aiemmin, mutta en toimertunut flunssaisena leipomaan. Onneksi vaniljajäde, punaherukat ja kuuma kinuski toivat hieman lohtua. :)

    VastaaPoista
  5. Kylläpäs on herkun näköistä! Tätä täytyykin ehdottomasti testata! :)

    VastaaPoista
  6. Käytät kondensoidusta maidosta välillä nimitystä kinuski - eikö purkissa olevalle maidolle tarvitse tehdä muuta kuin sekoittaa ja lusikoida piirakkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi käyttää kaikkia sanoja eli karamellisoitu kondensoitu maito, tuo sana "karamellisoitu" on jäänyt välillä pois. Karamellisoitu kondensoitu maito on valmista paksua kinuskia, jota voi käyttää sellaisenaan. Pelkkä kondensoitu maito pitää keittää kinuskiksi.

      Poista